Americas

  • United States

Asia

by Sander Almekinders on behalf of Nutanix

SLTN en Nutanix lossen complexiteit moderne infrastructuur op

feature
Sep 07, 20206 mins
Cloud ComputingData Center

Steeds meer organisaties willen af van een shared 3-tier cloudplatform of 3-tier datacenter op locatie, waarbij de infrastructuur is opgebouwd uit afzonderlijke componenten voor server, storage en netwerk. SLTN kan samen met Nutanix voldoen aan die wens, zo stelt Peter van den Muijsenberg, CTO van SLTN: “Complexiteit oplossen, daar draait het allemaal om.”

A woman with her head in a complex, complicated cloud.
Credit: Gremlin / Getty Images

Een 3-tier shared cloudplatform is lange tijd de norm geweest, vandaar dat veel organisaties er nog dagelijkse gebruik van maken. In een tijd waarin het belangrijker dan ooit is dat zaken zoals prestaties en beschikbaarheid optimaal geregeld zijn, lopen organisaties echter steeds vaker aan tegen de beperkingen van een dergelijke inrichting. “Een 3-tier shared cloudplatform betekent een zekere mate van onvoorspelbaarheid in de performance en een groter risico op verstoringen,” in de woorden van Van den Muijsenberg. Het is dan ook niet zo vreemd dat steeds meer klanten van SLTN andere eisen en wensen hebben met betrekking tot hun cloudplatform.

Enkel platform als basis

Om klanten te helpen een transitie te maken van shared cloudplatform naar een dedicated cloudplatform, werkt SLTN veel met het platform van Nutanix. “Het grote voordeel van het platform van Nutanix is dat dit compleet onafhankelijk werkt,” geeft Van den Muijsenberg aan. De klant heeft zijn eigen omgeving, waarbij de prestaties kunnen worden geoptimaliseerd op alle vlakken. Daarnaast biedt het Nutanix-platform klanten ook veel meer mogelijkheden dan je bij concurrerende platformen ziet, geeft hij aan. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan het zelfstandig kunnen aanpassen van een netwerksegment binnen je omgeving,” geeft hij als een concreet voorbeeld. Dat moet je doorgaans door je cloudaanbieder laten doen binnen de beschikbare mogelijkheden van de cloudprovider

De mogelijkheid om zelfstandig relatief complexe zaken snel te kunnen aanpassen, is een groot voordeel voor klanten om nieuw diensten of applicaties operationeel te krijgen, geeft Van de Muijsenberg aan. Met de combinatie van SLTN Cloud en de producten van Nutanix is het allemaal zeer laagdrempelig geworden. “Je beheerlast gaat hiermee als klant stevig naar beneden,” geeft hij aan. Dat is een niet te onderschatten voordeel van dit platform, bovenop zaken zoals het beter kunnen garanderen van prestaties en het verminderen van verstoringen.

Sneller verstoringen oplossen

Maak je gebruik van een geïntegreerd cloudplatform zoals dat van Nutanix, dan heb je dus minder kans op verstoringen en los je eventuele verstoringen die er zijn sneller op. De complete omgeving van servers, netwerk  en software is immers gevalideerd door Nutanix en ze leveren ook het complete support op deze omgeving. Voor zowel de klant als SLTN is alles zichtbaar vanuit  een gebruikers interface. Met Prism Central van Nutanix is het ook mogelijk om meerdere omgevingen te beheren met betrekking tot beschikbaarheid, monitoring, configuratie, uitwijk en capaciteitsmanagement.

De hogere snelheid bij het oplossen van verstoringen is niet alleen voor klanten die hun infrastructuur zelf beheren van belang overigens. Ook SLTN zelf heeft er profijt van, want daar heeft men natuurlijk dezelfde voordelen. Dat wil zeggen, ook voor SLTN betekent het dat het beheer van de hele omgeving voor hun klanten veel efficiënter is. “Waar we voorheen beheerders zouden moeten hebben voor alle afzonderlijke onderdelen, kunnen we dat nu door een persoon laten doen,” geeft Van den Muijsenberg aan. Let wel, er worden dan geen concessies gedaan aan SLA’s: het kan allemaal sneller dan voorheen en in de regel kunnen alle werkzaamheden door een Nutanix-specialist worden uitgevoerd, omdat deze kennis heeft van de hypervisor, storage, uitwijk, backup en het netwerk.

Veel extra mogelijkheden voor klanten

Het bovenstaande verhaal, waarbij het primair gaat om het weghalen van complexiteit, moet iedere IT-beslisser bij organisaties wel goed in de oren klinken. Met de onderliggende infrastructuur maak je het verschil immers niet meer ten opzichte van je concurrenten. “IT-afdelingen bij organisaties besteden nog altijd vaak zo’n 80 procent van de tijd aan het beheer en onderhoud van hun infrastructuur en maar 20 procent aan het verrijken van data,” maakt Van den Muijsenberg het concreet. “Dit zou op termijn eigenlijk andersom moeten zijn.”

Daarnaast willen we het liefst ook overal een ‘cloud-ervaring’ hebben. Hierbij moet het niet uitmaken of we nu daadwerkelijk in de cloud zitten of on-premises zijn. “Veel klanten willen een soort private cloud in hun datacenter hebben,” ziet ook Van den Muijsenberg. Voor een deel is dit ook om werknemers die op de IT-afdeling werken, tegemoet te komen overigens. IT kan met traditionele on-prem-omgevingen niet concurreren met de cloud en voelt zich bedreigd door de business, die cloud steeds meer als de standaard ziet.

Dienstverlening op andere vlakken verder verbeteren

SLTN kan het beheer van de infrastructuur met het enkele platform van Nutanix voor klanten nu dus een stuk efficiënter doen dan het geval was/is voor een shared omgeving. Dat heeft voor klanten uiteindelijk nog een belangrijk bijkomend voordeel, volgens Van den Muijsenberg: “Als je minder tijd nodig hebt om je met je omgeving bezig te houden, kun je meer tijd besteden aan andere zaken.”

Als voorbeeld hiervan noemt hij security. Het Nutanix-platform is zelf al erg secure en AHV (de Acropolis hypervisor van Nutanix zelf) heeft de hoogste security rating die mogelijk is, maar SLTN biedt daarbovenop nog de nodige extra security-producten en -diensten aan. Door het vrijmaken van resources elders, kan men zich daar nu nog beter op richten. Je zou kunnen zeggen dat SLTN’s eigen security-aanbod beter is geworden door de keuze voor Nutanix. Als klant profiteer je daar uiteraard ook van.

Tot slot: hoe begin je ermee?

Als je hoort dat bestaande omgevingen vervangen worden door een nieuw platform, in dit geval Nutanix, dan denk je wellicht dat je hiervoor meteen een enorme transitie moet maken. Heb je daar de mogelijkheden voor, dan kan dat zeker. Als je op dit moment zelf aan de slag wilt om je eigen private cloud te bouwen, dan heb je daar met Nutanix een uitstekend fundament voor, geeft Van den Muijsenberg aan. Je wilt dan uiteindelijk maximale controle hebben, iets wat mogelijk is met Nutanix.

Greenfield is echter maar zelden het uitgangspunt, dus het is goed om hier op te merken dat je ook op andere manieren met het platform van Nutanix kan beginnen. Denk hierbij aan de huidige stijging in populariteit van containers ten opzichte van virtuele servers. Voor containers heb je immers een platform nodig dat hier geschikt voor is. Nutanix kan hiervoor ingezet worden, met hun Karbon Kubernetes-platform als basis, dat je binnen de Nutanix-omgeving kunt activeren.

Een goed alternatief is beginnen met specifieke workloads (bijvoorbeeld VDI) op het Nutanix-platform te laten draaien, om het dan later uit te breiden met aanvullende workloads. SLTN en Nutanix hebben volgens Van de Muijsenberg voldoende kennis, ervaring en producten beschikbaar om een migratie van een bestaande omgeving richting een dedicated cloudplatform te migreren.